Zarazni keratokonjunktivitis divokoza (Keratoconjunctivitis infectioza) ili zarazna sljepoća divokoza (ZSD) je zarazna bolest muflona, divokoza, kozoroga, a može se javiti i u domaćih koza i ovaca.

Etiologija: Bolest uzrokuje Mycoplasma conjunctivae.

Epizootiologija: glavni prijenos uzročnika s jedne na drugu životinju je direktni kontakt, a potom muhe koje se hrane iscjetkom iz oka.

Znakovi bolesti: zbog nedostupnosti divokozama prvi simptomi bolesti koji se javljaju prolaze neprimjetno. U početku bolesti javlja se crvenilo konjunktiva i kongestija krvnih žila uz pojavu mutnog iscjetka. Ovaj stadij traje nekoliko tjedana, a može prijeći i u teži oblik koji se karakterizira edemom, zamućenjem, erozijama i ulceracijama rožnice. Ispod očiju vidi se trag slijepljene dlake, a u krajnjem stadiju bolesti dolazi do pucanja rožnice i sljepoće. Zbog oslabljenog ili potpunog gubitka vida mijenja se i ponašanje životinje koja je dezorijentirana i u stresu. Bolest traje od dva tjedna do dva mjeseca i ako nije oštećenja rožnica oka (perforacija rožnice) životinja može ozdraviti, ali ostaje određeno vrijeme latentni kliconoša. Bolest ima nisku smrtnost (oko 5%).

Dijagnostika bolesti: sumnja se postavlja na temelju kliničke slike i većeg broja oboljelih divokoza, a točna dijagnoza se postavlja na kulturi i izolaciji uzročnika, imunoezimskim testom i PCR reakcijom.

Liječenje: ne provodi se.

Profilaksa: Spriječiti kontakt domaćih i divljih koza i ovaca, pratiti zdravstveno stanje divljih koza osmatranjem. Osigurati mir u staništu divljih koza  kako bi se spriječila njihova migracija u druga područja. Iz solišta ukloniti sol kako bi se tijekom bolesti smanjio kontakt između životinja, a time i međusobno zaražavanje životinja. Kod teško oboljelih grla treba provesti sanitarni odstrjel.