Kako ove obje vrste imaju sličan izgled tijela, vrlo lako ih se može zamijeniti. No postoje neke anatomske razlike i drugi detalji na temelju kojih ove dvije vrste možemo sa sigurnošću razlikovati.

1. Oblik i boja malja na vratu

U kune zlatice je malja zaokružena oblika i cjelovita i ne dolazi do prednjih nogu. Kod kune bjelice ova malja bijele boje podijeljena je na dva kraka  i bjeline prelaze na prednje noge, između prsiju i dijela vrata nalazi se dlaka tamnosmeđe boje.

2. Boja njuške

Kod kune zlatice boja njuške je izrazito tamna skoro crne boje. U kune bjelice zbog nedostatka pigmenta ona je svijetla poput ružičaste boje mesa.

3. Oblik nosnih otvora

Nosni otvori kod kune zlatice na ogoljeloj lubanji su ovalnog oblika, a kod kune bjelice su okruglog oblika.

4. Oblik glave

Gledajući glavu kune zlatice lice joj je izduljeno pa joj glava izgleda zašiljeno, uža i duža. Za razliku od kune zlatice, kuna bjelica ima kraću glavu koja je šira i zdepastija.

5. Oblik i razmak ušiju

Uši kod kune zlatice su nešto dulje i šiljatije pri čemu je razmak između njih do 5 cm. Kod kune bjelice uši su nešto šire, krače, a vrhovi su im zaobljeniji u odnosu na vrhove kod kuna zlatica. Razmak između ušiju je veći od 5 cm.

6. Razlika u obliku zubi

Ako želimo točnije odrediti determinaciju kuna služimo s usporedbom oblika trećeg pretkutnjaka i prvog kutnjaka u gornjoj čeljusti. Kod kune zlatice treći je pretkutnjak udubljen, kutnjak je lagano zaobljen ili ravan. Pretkutnjak kod kune bjelice vidljiv sa vanjske strane je zaobljen, a kutnjak je udubljen. Ovo se dobro vidi kod trofejno obrađene lubanje.

7. Neke muške životinje u penisu imaju kost kao npr. pas i nju nazivamo os penis. Mužjaci kune zlatice i bjelice imaju tu kost i kod kune bjelice ona je duga 5,5 do 6 cm, a kod kune zlatice ona ima duljinu od 3,5 do 4,5 cm.

8. Obraslost stopala dlakom

Kuna zlatica kao pravi stanovnik šume stopala, prsti kao i prostor između prstiju (interdigitalni prostor) te jastučići prstiju dobro su obrasli dlakom. Gledajući njihov trag u snijegu teško se mogu uočiti pojedini dijelovi stopala. Kod kune bjelice stopalu je obraslo dlakom ali vrlo slabo kao npr. prostor između prstiju. Stopala su joj gola i njihov trag se može u snijegu razlikovati od traga kuna zlatica.

9. Boja krzna i kvaliteta dlake

Kako kuna zlatice uglavnom živi u šumskom okolišu njezino krzno je tamnije sa nešto svjetlijom dlakom na trbuhu. Krzno joj je gušće, bogatije dlakom koja je na opip svilenkasta, nježnija i meka. Zbog tih osobina njezino je krzno kvalitetnije i cjenjenije. Kuna bjelica ima sivo smeđu boju krzna koje je nešto svjetlije, dlaka je tvrđa i grublja.

 

Literatura i izvor slika:

1. Mustapić Z. i sur. (2004): Lovstvo

2. Janicki Z.  i sur. (2007): Zoologija divljači

3. www.zwierzetaiowne.pl