Kuna bjelica pripada redu mesoždera (Carnivora), porodicu kuna (Mustelidae), podporodicu kune (Mustelinae) i rod kuna (Martes), a sama vrsta je kuna bjelica (Martesfoina HER.). Kao i kuna zlatica, kuna bjelica je naša autohtona vrsta i brojčano je ima više nego kune zlatice. Nalazimo je u brojnim staništima u Hrvatskoj, a po lovnoj terminologiji spada u sitnu dlakavu divljač.

Izgledom sliči na kunu zlaticu, ali je nešto manja. Na grlištu, vratu i prsima ima dlaku bijele boje koja se pri kraju račva i ti bijeli krakovi protežu se do prednjih nogu, a mogu prelazati na njih. Dlaka joj je sivo smeđe boje, a podlaka joj je bjelkasta i to joj daje dojam svjetlije boje dlačnog pokrivača. Tabani joj nisu obrasli dlakom, a rep joj je kraći i tanji nego u kune zlatice. Njuška joj nije pigmentirana pa ima svijetlo ružičastu boju poput mesa. U usnoj šupljini nalazi se 38 zubi čija formula je I3/3, C1/1, M4/4, P1/1.

Obitavalište

Nalazimo ju u kraškim područjima Dalmacije, Istre i Hrvatskog primorja. Stanište su joj šume, kamenjar, ali i napuštene kuće. Penje se po drveću, ali nije dobar penjač kao kuna zlatica.

Spolni ciklus

Spolno zrele ženke pare se u srpnju i kolovozu, a koti se u travnju i svibnju. Leglo ima jednom godišnje i okoti 3-5 mladunaca. Kod kune bjelice također imamo pojavu embriotenije. Mladi su slijepi 5 tjedana, majku sišu 6-8 tjedana, a spolno postaju zreli sa 15 mjeseci kada su već postali samostalni. Životni vijek im je od 10 – 12 godina.

Način života

Po načinu života kuna bjelica je slična kuni zlatici. Žive samostalno, samo u doba parenja mužjaci se približavaju ženkama. Izvrsni su lovci, a svoju lovinu hvataju noću. U lovu su brzi, okretni, borbeni i krvoločni. Hvataju plijen koji mogu savladati, ali i onaj malo veći (zec, kunić, domaća perad). Hrani se i biljnom hranom kao što je šumsko šumsko voće. Vješto pliva, , skače i provlači se kroz uske pukotine. Neprijatelji su joj orlovi, sove ušare, lisice i divlje mačke. Od bolesti boluju od šuge i bjesnoće. Često stradavaju u prometu.

Literatura i  slike:

  1. Mustapić Z. i sur. (2004): Lovstvo
  2. Janicki Z. i sur. (2007): Zoologija divljači
  3. www.zwierzetaiowne.pl
  4. https://inpn.mnhn.fr
  5. http://www.myslivost.cz/ Casopis-Myslivost/ Myslivost/ 2014/ Brezen-2014/ Kuna-skalni—prizpusobivy-predator