web analytics
Kategorije
UserOnline

Srčani crv kod lisica

Klimatske promjene koje svakodnevno primjećujemo izazivaju velike promjene u biljnom i životinjskom svijetu. Ovih dana svjedoci smo ugodnog i toplog vremena sa obiljem sunca, baš kao da je ljeto. Vrijeme odlično za produljeni rast i razvoj komaraca ali i ostalih insekata. Veliku ulogu u širenju mnogih parazitarnih bolesti imaju upravo komarci. U Americi jako raširena bolest pasa i mačaka poznata pod nazivom dirofilarioza uzrokovana je crvom koji živi u desnoj klijetki i pred klijetki srca, plućima i plućnoj arteriji, a popularno se naziva srčani crv. U njegovom širenju glavnu ulogu imaju komaraci i to iz nekoliko rodova kao npr. Culex, Aedes, Anopheles. Osim pasa i mačaka invadirati se mogu i druge divlje životinje. U našoj se zemlji već pet godina provodi akcija oralne vakcinacije lisica radi suzbijanja silvatične bjesnoće. Rezultati akcije su odlični. U svom laboratoriju nisam vidio pozitivan nalaz bjesnoće lisica već četiri godine. No kako medalja ima dvije strane, ona  druga strana očituje se u tome da u prirodi sada imamo sve veću i veću populaciju lisica. Nema prirodnog smanjivanja broja lisica zbog bjesnoće, a lovci odstreljuju relativno malo primjeraka ove životinjske vrste. Ovako veliki broj lisica pogodna je podloga za širenje nekih drugih poglavito parazitarnih bolesti, koje mogu biti opasne i za ljude. Jedna od njih je dirofilarioza koju uzrokuje Dirofilaria immitis, a prenosi ju komarac.

Kako se srčani paraziti prenose od životinje na životinju

Komarac igra esencijalnu ulogu u životnom ciklusu srčanog parazita. Odrasle ženke srčanog parazita žive u invadiranoj životinji (pas, lisica, vuk, čagalj), u plućima, desnoj strani srca i arteriji pulmonalis. Tamo se odrasli paraziti pare, a potom gravidne ženke rađaju mikrofilarije koje se ispuštaju u krvotok. Mikrofilarije krvnom strujom šire se po tijelu invadirane životinje. Kada komarac ubode i uzme krvni obrok sa invadirane životinje, pri tom hranjenju on u sebe unese i male filarije. One se u komarcu razvijaju i sazrijevaju do stadija „infektivne larve“ u periodu od 10 do 14 dana. Kod slijedećeg hranjenja kada komarac ponovno ubode drugu životinju, on prilikom uboda ispusti u ubodnu ranu „infektivne larve“. U novom domaćinu (novoj životinji), infektivne larve nastavljaju svoj razvoj i sazrijevanje do stadija odraslog crva, a za to im je potrebno oko 6 mjeseci. Odrasli paraziti žive u desnoj srčanoj šupljini, plućima i plućnoj arteriji. Tamo se odvija kopulacija između mužjaka i ženki odraslih parazita, a potom odrasle ženke otpuštaju svoje potomstvo (mikrofilarije) u krv koje se putem cirkulacije šire po tijelu životinje. Nakon ove faze ciklus se ponavlja.

Odrasli paraziti mogu živjeti 5 do 7 godina u tijelu psa i 2 do 3 godine u tijelu mačke. Kod invadiranih lisica paraziti žive sve dok živi i sama životinja. Zbog dugog života ovi crvi sa svakom novom ljetnom i jesenskom sezonom punom komaraca dovode do povećanja broja ovog parazita kod pasa, mačaka ali i divljih mesojeda. Psi su prirodni domaćini ovom parazitu, što znači da ovi paraziti žive u psu, sazrijevaju do svoje spolne zrelosti, pare se i stvaraju potomstvo. Ako se pas ne lijeći, broj parazita se stalno povećava. Paraziti oštećuju srce, pluća i krvne žile, a sve to negativno djeluje na zdravlje psa i kvalitetu njegova života. Oštećeno zdravlje psa ostaje još dugo nakon što paraziti nestanu iz tijela životinje. Bolest u mačaka se razlikuje od bolesti u pasa. Mačke su atipični domaćini ovom parazitu i većina parazita u mačaka ne preživi do adultnog (odraslog) stadija. Mačka sa adultnim parazitima može imati jednog do tri crva, a mnoge mačke napadnute sa srčanim parazitom u svom tijelu nemaju adultne stadije. Zbog toga se bolesti u mačaka ne dijagnosticira. Važno je znati da i nezreli crvi mogu uzrokovati  oštećenje u obliku bolesti dišnog sustava povezanog sa srčanim crvom, a koje poznajemo kao (HARD) ili heartworm associated respiratory disease. Lijekovi koji se koriste za liječenje pasa ne mogu se koristiti za liječenje mačaka, stoga je prevencija jedino prava zaštita mačaka od ove bolesti. Bolest je ozbiljna i potencijalno opasna za naše kućne ljubimce. Divlje životinje ne možemo liječiti, ali održavanjem njihove brojnosti na prihvatljivoj razini možemo prevenirati širenje ove bolesti.