web analytics
Kategorije
UserOnline

Sol je potrebna divljači

Dolaskom hladnijih dana potrebe za hranjivim i mineralnim tvarima kod divljači se povećavaju. Lovci koji vode brigu o divljači znaju da hladno vrijeme i njima donosi više posla u lovištu. Potrebno je osigurati dovoljno hrane za prihranu ali i sol. Dodavanje soli je važno za divljač jer ona sudjeluje u razvoju rogova, izgradnji kostiju, osigurava pravilnu probavu, ali sudjeluje i u izgradnji fetusa, održavanju i izgradnji muskulature, te pravilnom radu živčanog sustava, osigurava razvoj zdravih zuba, poboljšava plodnost i jača imunitet divljači. Solišta moraju biti uvijek puna kroz cijelu zimu, a najveća potreba se javlja u proljeće. Stoga je dobro da su solišta puna tokom cijele godine. Sol se može davati divljači u zrnatom obliku (kao npr. kuhinjska sol) ili u obliku prešane kamene soli različitih oblika (kocka ili valjak). Sol za posipanje cesta ne koristi se za divljač jer u svom sastavu ima kemikalije koje štetno djeluju na zdravlja same divljači. Mislim da je tvornički prešana sol najbolji izbor za davanje soli, jer su ovako prešane kocke za lizanje napravljene po recepturama koje zadovoljavaju sve fiziološke potrebe divljači. Za izgradnju vrhunskih trofeja potrebno je da životinja dostigne maksimalnu genetsku sposobnost. Da bi životinja dostigla taj vrh treba zadovoljiti tri temeljna zahtjeva; dobra genetika, dobra ishrana i dobro upravljanje. Uz dobru ishranu važan dio su i esencijalni minerali koji imaju važnu ulogu u životu životinje. Evo kratkog opisa njihovih funkcija koje obavljaju u organizmu.

Natrij
Održava vodu, kiselu i alkalnu ravnotežu i igra važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava i kontrakciji mišića.

Magnezij
Potiče prinos mlijeka, vrlo je važan za sprečavanje nastanka pašne tetanije. Osigurava normalnu kontrakciju mišića i impulse živaca.

Kalcij / fosfor
Važni su za razvoj dobre strukture kostiju i razvoj rogova. Povećanje fosfora osigurava brzi oporavak nakon teljenja.

Selen
Potiče plodnost, sprečava poremećaj u razvoju mišića, poboljšava opće zdravlje i povećava učinkovitost joda.

Mangan
Potreban je za izgradnju kostiju, rogova, zuba i genitalija.

Željezo:   Važno je za funkcioniranje svih organa i tkiva i igra važnu ulogu u transportu i oksidaciji kisika. Sastavni je dio hemoglobina i mioglobina.

Bakar ima važnu ulogu u metabolizmu.

Jod:    Važan je za učinkovito funkcioniranje štitnjače, što ima pozitivan učinak na rast i razvoj životinje. Dovoljna količina joda posebno je važna za trudne košute i srne jer povećava šansu kod ovih ženki da će nositi zdravo potomstvo.

Cink
Važan je za učinkovito razvijanje kože, kosti i rogova. Cink je sastavni dio različitih enzimskih sustava koji igra važnu ulogu u probavi.

Kobalt
Sudjeluje u sintezi vitamina B12, potrebna za proizvodnju crvenih krvnih stanica, i stoga smanjuje vjerojatnost anemije.

Kamena sol za divljač u obliku kocke.

Kamena sol u obliku valjka

 

 

 

 

 

 

Solište za divljač.