web analytics
Kategorije
UserOnline

Slavimo svjetski dan zaštite životinja 4. listopad

Svjetski dan zaštite životinja

Svake godine u listopadu slavimo Svjetski dan zaštite životinja. Ideju o tom danu dao je njemački pisac  Heinrich Zimmermann 1924. godine.

Prva priredba povodom zaštite životinja održana je 4.listopada 1925. u Berlinskoj dvorani sportova. Četiri godine nakon Berlina održava se u Beču 1929. Međunarodni kongres zaštite životinja, na kojem su doneseni zahtjevi u 23 točke vezane za zaštitu životinja. U posljednjoj točki zahtjevalo se uvođenje „Dana zaštite životinja“. Slijedio je Međunarodni kongres zaštite životinja u Firenci održan 1931. Iste godine na konvenciji ekologa u Firenci proglašen je Svjetski dan životinja koji će se slaviti kako je dogovoreno 4. listopada svake godine na dan svetkovine Sv. Franje Asiškog koji je zaštitnik životinja. Tog dana prisjećamo se i odajemo počast svim životinjama. Ujedno je to zahvalnost i svim ljudima koji skrbe za životinje, te se brinu za opstanak mnogobrojnih ugroženih životinjskih vrsta. U našoj zemlji također se slavi ovaj dan kroz mnogobrojna druženja sa životinjama , posjetima zološkim vrtovima, predavanjima. Mnogi ljudi preko udruga za zaštitu životinja ulažu puno svog dobrovoljnog rada i materjalnih sredstava kako bi zbrinuli i pomogli bolesnim, napuštenim i maltretiranim životinjama. Treba istaknuti i pojedince koji su krenuli u ozbiljne aktivnosti zaštite opstojnosti pojedinih životinjskih vrsta koje su pred potpunim nestankom u našoj zemlji. Lijepi je primjer Don Ivice Križa iz Prezida koji se aktivno bavi zaštitom tetrijeba gluhana u Gorskom Kotaru kojemu prijeti potpuni nestanak. Mnogi znanstvenici također daju svoj doprinos u zaštiti velikih zvjeri (vuk, medvjed, ris) u Hrvatskoj.  Doneseni su mnogobrojni planovi zaštite i planovi upravljanja ovim zvjerima. Smatra se da je Hrvatska jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti sa oko 38.000 vrsta. Najveću prijetnju divljim svojtama u Hrvatskoj predstavlja uništavanje njihovih staništa, pretvaranjem tih staništa u građevinsko ili poljoprivredno zemljište te izgradnjom cesta.

I što na kraju reći, svima njima želim puno uspjeha u plemenitom poslu koji obavljaju sa željom da nastave i dalje u zaštiti sve više ugroženijih životinjskih vrsta.