web analytics
Kategorije
UserOnline

Riječka magla

Zima još traje, ali dnevne temperature ovih dana kao da najavljuju skori dolazak proljeća. Ugodno je i lijepo šetati uz more čiji miris ispunjava naša pluća. I u ovakvoj temperaturnoj idili može nas iznenaditi gusta jutarnja magla koja nekada obavija grad kroz cijeli dan. To se upravo dogodilo u utorak 19.veljače ove godine. Rijeka je osvanula obavijena gustom maglom. More i otoci nestali su u oblacima magle, a na horizontu mogli su se vidjeti samo viši katovi nebodera i dizalice u luci.

Magla nastaje kada je razlika između temperature zraka i temperature rosišta manja od 2.8°C. Javlja se kada je relativna vlažnosti blizu 100%.

Uvjeti za nastanak magle mogu se postići dodavanjem vlage u zrak ili snižavanjem temperature zraka. Relativna vlažnost od 100% znači da zrak ne može primiti više vlage i tada se magla počinje formirati tako da se vodena para kondenzira u sitne lebdeće kapljice vode u zraku i postaje vidljiva. Kad je zrak zasićen, dodatna vlaga se lakše kondenzira nego što ostaje u zraku kao para. No magla može nastati i pri nižim vrijednostima relativne vlažnosti, a isto tako ne mora nastati pri relativnoj vlažnosti od 100%.

I uz ovo kratko objašnjenje kako nastaje magla  vjerujem da ćete uživati u fotografijama Rijeke uronjene u zimsku maglu.

Slike: Žarka & Tibor