U organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode RH, Univerziteta iz Padove (Italija) i Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, održana je od 27. – 30. lipnja 2013. radionica o unapređenju i standardizaciji veterinarske brige, kirurškog pristupa i razudbe kod morskih kornjača i dupina. Ova interesantna radionica održana je u Veterinarskom zavodu  Rijeka. Uz mnogobrojna interesantna predavanja koja su bila popračena  odličnim video i slikovnim prezentacijama priznatih stručnjaka iz Italije i Hrvatske, polaznici ove radionice dobili su mnogobrojna korisna znanja iz biologije, ekologije, etologije, anatomije, fiziologije, virologije, mikrobiologije parazitologije i toksikologije dupina. Nakon ovih odlično pripremljenih predavanja slijedila su predavanja o morskim kornjačama. U okviru ovih predavanja dobivene su relevantne informacije o ekologiji Jadrana, anatomiji i fiziologiji morskih kornjača, o mnogobrojnim bolestima od kojih oboljevaju morske kornjače, o toksikologiji, dijagnostici bolesti i nadasve prezentaciji kliničkih slučajeva i kirurškom liječenju morskih kornjača. Organizatori su se dobro pripremili za održavanje radionice pa su polaznicima osigurali i praktičnu nastavu koja se sastojala od pregleda i vježbanja manipulacije sa živom kornjačom. Organizirana je razudba uginule kornjače i utvrđivanje uzroka uginuća. Nakon ove radionice vjerujem da su mnogi veterinarski stručnjaci dobili dovoljno znanja da mogu pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj morskoj kornjači ili dupinu.
I na kraju treba naglasiti da ako ste pronašli uginulu ili ozlijeđenu morsku kornjaču ili dupina, nazovite broj telefona 112 – Centar za zaštitu i spašavanje, kako bi se što prije pomoglo ozlijeđenoj životinji.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”11″ exclusions=”121,122″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]