web analytics
Kategorije
UserOnline

Plućni vlasci u jelena

Prije dva dana dobio sam ošit jelena običnog (Cervus elaphus L.) iz jednog lovačkog društva sa zahtjevom da se pregleda dostavljeni ošit na prisutnost Trichinelle spp. Mislim si možda je zahtjev za pregled pogrešano napisan budući da je poznato da jelenska divljač spada u preživače, a ne u mesoždere ili sveždere i ne hrani se mesom. Kako je zahtjev ispravno napisan i lovačkom društvu treba udovoljiti. Napravljena je pretraga metodom umjetne probave koja je danas standardna metoda za pretragu na prisutnost parazita iz roda Trichinella spp. u mesu. Nakon digestije od 45 minuta sadržaj je preko sita prebačen u posudu za sedimentaciju koja je trajala 15 minuta da se larve trihinele ako ih ima mogu istaložiti u donjim slojevima sedimenta. Nakon isteka vremena sedimentiranja, oko 40 ml sedimenta ispušteno je u menzuru gdje je izvršena dodatna sedimentacija oko 10 minuta , a potom je višak od 30 ml odstranjen, a preostalih 10 ml sedimenta je pretraženo pod mikroskopom. Dobiveni ošit jelena dobro je bio razgrađen od strane pepsina i klorovodične kiseline kojim se imitirala probava u krajnjem konzumentu. Nakon nekoliko pretraženih područja petrijeve šalice viđena su slaba gibanja parazita. Po izgledu, veličini, načinu kretanja i brojnosti zaključeno je da se radi o jednoj vrsti parazita iz skupine plućnih vlasaca, a ne trichineli.
Životni ciklus plućnog vlasca Dictyocaulus viviparus
Divlji preživači kao što su jeleni, srne, mufloni i divokoze časti su nosioci parazita koji parazitiraju u dišnom sustavu. Neke vrste parazitiraju u traheji i bronhima, dok druge vrste češće parazitiraju u plućnom tkivu. U traheji i bronhima parazitiraju vrste Dictyocaulus viviparus i Dictiocaulus filaria. U malim bronhima, bronhiolama i plućnom tkivu češće nalazimo male plućne vlasce kao npr. Muellerius capillaris, Protostrongylus sagitatus, Capreocaulus capreoli, Protostrongylus rufescens, P. commutatus i drugi.
Jelenska divljač često je invadirana parazitom Dictyocaulus viviparus koji ima direktni razvoj tj. bez posrednika. Odrasli paraziti žive u traheji i bronhima gdje međusobno kopuliraju. Ženka nese embrionirana jaja, koja iskašljavanjem ponovno bivaju progutana od strane domaćina. Za vrijeme prolaska jaja kroz probavni sustav iz njih izlaze larve L1 stadija koje napuštaju domaćina u izmetu. U vanjskoj sredini larve L1 stadija preživljavaju u izmetu i sazrijevaju u L2 i kasnije u L3 stadij. Novi domaćin se inficira kada na paši pojede infektivne larve koje pasiraju kroz probavni sustav, gdje probijaju stjenku crijeva te putem limfe ili krvnom cirkulacijom migriraju u pluća. U plućima larve sazrijevaju i prelaze u adultni stadij čime se zatvara životni ciklus ovog parazita. Prepatentni period traje 3,5 tjedana. Odrasli crvi su bjelkaste boje oblika poput vlasi, dužine do 8 cm.
Simptomi i klinička slika
Zbog invazije parazita u traheju i veće bronhe nastaje upalni proces (verminozni bronhitis). Upala i zadebljanje sluznice može se proširiti na okolno tkivo pa nastaje peribronhitis. Zbog velikog broja parazita i povećane količine sluzi otežan je prolaz zraka kroz bronhe što može dovesti do pojave emfizema pluća. Oboljela životinja otežano diše što je jako izraženo prilikom kretanja, često otvaraju usta, zauzimaju široki stav sa prednjim nogama kako bi olakšali disanje. Ako bolest duže traje životinja mršavi. Sigurna dijagnoze se postavlja na temelju mikroskopskog nalaza larvi u izmetu životinja. Meso oboljelih životinja je upotrebljivo za ishranu ljudi osim pluća.