web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka žličarka (Anas clypeata)

patka žlicarka, patakIme je dobila po kljunu koji je na vrhu dvostruko širi nego u prvoj trećini i po tome je lako razlikujemo od ostalih pataka. Ako pak ne možemo vidjeti kljun, raspoznat ćemo je po zelenom ogledalu na izrazito plavom krilu. Glava joj je zelene metalne boje, a po prsima je bijela kao i cijeli vrat. Trbuh i postrani dijelovi su smeđkasto obojeni. Ženku koja je sva sivosmeđe boje razlikujemo po kljunu i načinu plivanja tj. prednji joj je kraj kao i u mužjaka jače uronjen u vodu.

Po tjelesnim proporcijama žličarka je manja od gluhare, dugačka oko 50 cm, a raskriljena 80 cm. U našoj zemlji su se žličarke nekada gnijezdile, no danas su samo naše prolaznice i zimovke.
Hrani se uglavnom račićima, mekušcima, larvama, ali i biljnom hranom i sjemenjem. Hranu iz vode uzima plivajući i držeći glavu pod vodom, čeprkajući kljunom po dnu (mulju). Građa kljuna prilagođena je procjeđivanju vode i mulja, tako da hrana ostaje u kljunu, a vode i mulj izlaze iz kljuna preko gustih sitnih resa na njegovu rubu. Hranu uzima i roneći, iako rijetko, ali više od bilo koje patke plivačice.
Jata žličarki čine oko 30 jedinki, a sparivanje započinje tijekom ožujka. Ženka u svibnju snese 7 do 14 jaja (u prosjeku 12 jaja) i na njima sjedi oko 26 dana. Gnijezdo joj je neugledno, kao i kod drugih pataka, napravljeno od grančica i trave, a iznutra obloženo paperjem. Pačići odmah pošto se izvale napuštaju gnijezdo (potrkušci) i odlaze u vodu potražiti hranu gdje se prehranjuju bez majčine pomoći. Najveći dio vremena potroše na prehranu što pridonosi njihovom brzom rastu. Nakon 40-45 dana mladi mogu letjeti i sasvim se osamostale.

patka-zlicarka-plakatpatka žlicarka mužjakPatka žličarka. ženka kod uzletapatka žlicarka,mužjak i ženka-na-vodiGnijezdi patke žličarkePatak žličarke