web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka pupčanica (Anas quequedula)

Patka pupčanica

Ova vrsta je nešto veća od kržulje i u našoj zemlji one se gnijezde, a nakon othrane mladih odlaze pa ih svrstavamo u naše prolaznice. Rijetko se zadržavaju kod nas, a naše krajeve prelijeću u proljeće i jesen.

 

 

 


Odrasle patke teže od 250 do 550 grama, a narastu do 38 cm u dužinu sa rasponom krila od 65 cm. U patka je tjeme taminije smeđe boje, a od očiju pa do vrata proteže mu se jasno izražena bijela pruga. Oko kljuna i početnom dijelu vrata perje je smeđe boje i prošarano pa izgleda poput nekakvog ornamenta. Prema prima boja postaje tamnija i ma poprečne pruge. Na trbuhu je perje bjelkaste boje. Perje na ramenima je nešto duže crno-bijele boje, a perje prednjeg dijela krila je uglavnom plavo-sive boje.
Živi u jatima koja su brojčano mala oko stotinjak jedinki. Hrani se biljnom i životinjskom hranom koja se mijenja tokom godine. Mlade jedinke više konzumiraju životinjsku hranu dok odrasle više koriste hranu biljnog porijekla. Parenje počinje u rano proljeće, a gniježđenje se odvija u drugoj polovici travnja i tijekom svibnja. Ženka snese do 10 jaja na kojima sjedi od 21 do 22 dana. Mladi nakon valjenja iz jaja mogu odmah hodati (potrkušci), odmah su sposobni brinuti o sebi i samostalno pronalaze hranu.

Glava patke pupčanice

Picture 1 of 9