web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka kržulja (Anas crecca)

Ova patka spada u najmanju pačju vrstu koju nalazimo na našim prostorima. Ne gnijezdi se kod nas u Hrvatskoj, ali često prelijeće našu zemlju kao prolaznica. Ponekad može ostati u našim krajevima zimi na zimovalištu. Staništa su joj močvare, jezera, kao i nešto veće bare i lagune, široki riječni rukavci.
Dužina tijela odrasle patke kreće se do 36 cm, a kada raširi krila ta širina je oko 60 cm. Težina tijela je od 250 do 450 grama, pri čemu je mužjak krupnijeg tijela od patke. Spolni dimorfizam je dobro izražen s obzirom na boju perja, pa lijepo možemo razlikovati mužjaka od ženke. U mužjaka je boja perja na glavi tamno kestenjasta na kojoj se ističe zavinuta zelena pruga koja se proteže od korijena kljuna preko očiju do vrata. Ovu zelenu prugu omeđuje tanka žućkasto bijela pruga. Prsa su svijetlo smeđe do sivkaste boje s tamnim pjegama, dok je trbuh potpuno bijel. Na leđima perje je tamnije isprugano sa smeđe sivim nijansama. Ženka kao i ženke drugih vrsta pataka je neuglednijih boja koje se kreću od smeđe sa tamno žućkastim pjegama do boja koje ih dobro prikrivaju u prirodnom ambijentu kao što su maskirne boje. Donja strana tijela im je svjetlije boje. Oba spola imaju sjajno zeleno – crno zrcalo na krilima dok su im noge sive. Boja kljuna je tamnija sivo-crnkasta i izraženija u mužjaka nego u ženke.
Kržulje žive također u jatima čija je brojnost manja, pa tako njihovo jato može brojiti do nekoliko stotina ptica. U jatima lete kratkim i brzim zamasima krila, gusto zbijene jedna do druge. Preko dana gotovo su neprimjetne, skrivajući se u vodenoj vegetaciji kao što su šaš ili trska. Sa zalaskom sunca postaju aktivnije radi hranjenja koje se odvija nastupom večeri ili noću. Hrane se kao i ostale vrste pataka biljnom i životinjskom hranom.