web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka krunata (Anas fuligula L.)

patka-krunataOvo je jedna od rijetkih pataka u Hrvatskoj kod kojih postoji trend povećanja broja jedinki iz godine u godinu. Danas se gnijezde u većini nizinskih staništa u našoj zemlji.

Tijelo im je zbijene građe, naraste u dužinu do 43 cm, a raspon krila im se kreće oko 70 cm. Tjelesna težina im dostiže do 1 kg, ali su mužjaci nešto teži od ženki. Lako ih možemo prepoznati po perjanici dužine oko 6 cm ( to su pera na glavi koja nazivamo kukma ili kruna i dobro se ističu). Ova perjanica bolje se ističe kod mužjaka i crne je boje. Inače mužjak ima crnu boju perja s ljubičastim preljevom, a bokovi i trbuh su bijele boje. U ženka je osnovna boja perja smeđa sa tamnijim nijansama i zagasitom skoro crnom glavom. Oba spola na krilima imaju izražene krilne pruge bijele boje.
Zadržavaju se uz veće vodene površine, a za razliku od patke glavate ove preferiraju dublju vodu od 10 do 15 metara. Hranu pronalaze ronjenjem, svejedi su, ali im je osnovna hrana sjemenke, vodeni kukci, račići, larve kukaca te biljni i životinjski planktoni.
Sezona parenja se odvija u proljetnim mjesecima sa karakterističnim kolonijalnim gniježđenjem ( na određenom prostoru gnijezdi se veći broj ženki).
Jata su mala i broj jedinki u jatu kreće se do petnaest pataka.