web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka kreketaljka (Anas strepera)

Patka kreketaljka veličinom sliči gluhari pa se njome često zamjenjuje, iako se bojom perja i načinom života razlikuje od nje. U jatu gluhara mužjaka razlikujemo po njegovoj sivljoj boji i crnom podrepku, koji je sprijeda obrubljen bijelim perjem. Ogledalo ima oblik bijelog kvadrata, po čemu ženke razlikujemo od gluhare, a narančasto obrubljen kljun još je jedno razlikovno obilježje ženki. Patka kreketaljka se teško ili nikako ne prilagođava promjenama u biotopu. Ako dođe do znatne promjene biotopa, ona ga napušta.
U odnosu na patku gluharu, kreketaljka je plašljivija, a kod plivanja više uzdigne rep nego gluhara. Mužjak se glasa hrapavim kreketavim glasom (otuda i ime – kreketaljaka), dok ženka ima glas sličan gluhari samo što je tiši.
Gnijezdi se u blizini vode. Ženka sama pravi gnijezdo, a mužjak joj pravi društvo. Kada snene jaja i počne na njima ležati, mužjak ju napušta i ona tada sama brani gnijezdo, a poslije čuva i odgaja mlade. Gnijezdo patka skriva u gustom rastlinju i promjera je od 20 do 30 cm, a pravi ga od najbližeg joj suhog raslinja. Iznutra je gnijezdo obloženo perjem. Obično snese od 8 do 12 jaja, na kojima sjedi 24 do 26 dana (2-3 dana manje od gluhare). Kada se izvale pačići, odmah s majkom napuštaju gnijezdo. Pačići su sa 45 -50 dana sposobni za letenje i tako se s vremenom potpuno osamostaljuju.
Hranu patke kreketaljke uglavnom čini biljna hrana tj. biljne tvari koje skuplja plivajući i držaći glavu u vodi, ili pak noću izlazi na obalu gdje traži i jede različito bilje (korijenje, pupove, nadzemne dijelove biljaka, sjemenje). U vodi hraneći se biljnim tvarima može uhvatiti i ponekog crvića, vodozemca ili račića, kojima se pretežno hrane mladi pačići.
Parenje patke kreketaljke počinje već u ljeti i traje do proljeća. Jata nisu velika ( do 30 jedinki). U jatima često su pomješane kreketaljke sa gluharama. Kao i mužjaci gluhara, tako i mužjaci kreketaljki izvode svadbeni ples.

patka kreketalja ženka (Anas strepera)patka kreketaljka mužjak i ženka

ženka patke kreketaljkepatke kreketaljke