web analytics
Kategorije
UserOnline

Patka glavata (Aythya ferina L.)

muzjak-patke-glavateTijelo patke glavate je zbijeno i čvrste građe. Odrasle jedinke dostignu dužinu oko 75 cm, a težina im se kreće od 0,8 do 1,3 kilograma. U mužjaka glava i vrat su sjajno kestenjasto-crvenkaste boje, prsa su tamna, a ostali dio tijela je svjetlo sive boje.

Kljun je tamno sive boje s širokom plavkastom poprečnom prugom po sredini koja je dobro vidljiva u odraslih mužjaka. Ženke su smeđe do sivih nijansi pri čemu sprijeda prevladava smeđa boja perja, a stražnji dio tijela je sivo smeđe boje. Umjesto zrcala na krilima, oba spola imaju krilnu svijetlo sivu prugu na temelju koje ih možemo prepoznati.
Zbog izraženog socijalnog nagona ove patke se udružuju u manja jata (oko dvadesetak jedinki u jatu). Ova manja jata se zimi ujedinjuju u veća jata čiji broj premašuje i nekoliko stotina pataka.
Kako spadaju u skupinu pataka ronilica obično se zadržavaju uz veće stajaćice i jezera sa dubljom vodom preko 1,5 metara, jer hranu traže ronjenjem.
Patka glavata razmnožava se u proljetnim mjesecima, a ženka se gnijezdi u svibnju. Mali pačići dolaze na svijet tijekom lipnja i srpnja.
U Hrvatskoj ovo je najbrojnija i najrasprostranjenija patka ronilica i lovna je patka u našoj zemlji.