web analytics
Kategorije
UserOnline

Opet se truju bjeloglavi supovi

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus)

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus)

Prošlo je gotovo dvanaest godina od trovanja velikog broja bjeloglavih supova (Gyps fulvus) na otoku Rabu (2004.).

Početkom mjeseca travnja ove godine dogodila su se nova trovanja ovih Zakonom zaštićenih ptica na otoku Krku. Jedna od otrovanih ptica tokom leta pala je u dvorište kuće u mjestu Punat, a druga je nađena kako pluta uginula u moru. Reakcija stručnih službi (Inspektorata zaštite okoliša, policijske uprave Primorsko-goranske policijske postaje Krk i županijskog odvjetništva PGŽ) bila je vrlo brza. Na temelju poziva djelatnika policijske postaje Krk pozvan sam da obavim obdukciju ovih uginulih supova te uzorke organa pošaljem u Forenzički centar za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Bilo je teško gledati ove dvije ptice koje su izgubile život zbog neodgovornih i ne savjesnih ljudi. Na temelju patoanatomske sekcije donijet je zaključak da se radi o trovanju, a o kojoj vrsti otrova se radi pokazati će toksikološka analiza uzetih organa i krvi.
Isti forenzički centar dokazao je trovanje sedamnaest bjeloglavih supova na otoku Rabu (2004.). Ove ptice bile su otrovane otrovima iz skupine  karbamata i organofosfata. Mehanizam djelovanja otrova iz ovih skupina temelji se na inhibiciji enzima acetilholinesteraze.  Ona je važna u regulaciji prijenosa impulsa sa jedne živčane stanice na drugu. Ova regulacija odvija se na području sinapsi. U normalnim uvjetima ovaj enzim razgrađuje neurotransmiter acetilholin (Ach). Razgradnjom neurotransmitera prekida se prijenos impulsa između živčanih stanica. Kod otrovanja, blokadom enzima acetilholinesteraze  prekida se razgradnja acetilholina, on se nakuplja u većoj količini, a rezultat toga je trajni prijenos impulsa između živčanih stanica koji se ispoljava sa grčevima, paralizama i stalnim podražajem na receptorima organa.
Simptomi otrovanja karbamatima su hipersalivacija (pojačano slinjenje), hipermotilitet želučano-crijevnog sustava (pojačana peristaltika crijeva, pojačana sekrecija želučane kiseline, kontrakcije želuca), povraćanje, proljevi, znojenje, poremećeno disanje, cijanoza, ubrzan rad srca (tahikardija), grčenje mišića, a kod ekstremnih slučajeva nakon tetanije nastupa slabost i paraliza. Smrt je rezultat hipoksije (nedostatne količine kisika) zbog konstrikcije (suženja) bronha i edema pluća.
Zbog svoje velike otrovnosti, otrovi iz ove skupine su zabranjeni u upotrebi u Europskoj zajednici kao i kod nas, ali izgleda da se kod pojedinaca još uvijek nalaze određene količine ovih otrova koji se koriste za trovanje „štetočina“ u prirodi. Supovi su ovdje usputne žrtve. Za očuvanje biološke raznolikosti naše zemlje uginuće ovih ptica predstavlja veliki gubitak. Nemojmo dozvoliti da ovi kraljevi nebeskih visina trajno nestanu sa našega neba.