Svijet oko nas
Kategorije
UserOnline

Zima je polako otišla iz naših krajeva, dani postaju sve duži, a jutarnje sunce izlazi sve radije. Dani su topliji, a šume i livade dobivaju svoju zelenu boju. Voćke su u cvatu i mame nas svojim bojama i mirisom.

Sva ova ljepota proljeća utječe i na nas ljude koji se polako navikavamo na ove proljetne promijene. Ugodno nam je na suncu, osjećamo njegovu toplinu, a šume nas zovu da krenemo njima u pohode. Mnogi kreću u berbu šparoga što je prava kulinarska poslastica. Kod branja šparoga trebamo biti oprezni jer kako je nas sunce pozvalo u šetnju prirodom tako i mnoge životinje izlaze na proljetno sunce. Među njima su i zmije koje izlaze iz svojih jama u potragu za hranom i grijanjem na suncu. Šteta bi bilo da nam lijep i ugodan dan u branju šparoga naglo završi ujedom zmije.

Prošli tjedan i moj prijatelj Robi krenuo je u branje šparoga na Veli vrh iznad Drenove. Dan je bio topao i sunčan odličan za branje šparoga. Hodajući šumom u žbunju je sreo lijepu šarenu crvenkastu zmiju. Ostao je smiren, što je tom trenutku najvažnije. Ničim ometena zmija je nastavila svojim putem, a moj prijatelj ju je nekako uspio i snimiti. U toj šetnji sreo je i malo veće životinje kao što je košuta koja je mirno pasla.

U našoj zemlji živi oko 15 ili 16 vrsta zmija, a samo su tri otrovnice, poskok, riđovka i žutokrug. Ostale su ne otrovne zmije. Zmije su kod nas zaštićene zakonom i nije ih dozvoljeno ubijati, a i korisne su nam jer love glodavce koji mogu biti nositelji mnogih uzročnika bolesti.

Uživajte u proljeću i prirodi ali uvijek budite na oprezu, a Robiju Možaniću se zahvaljujem na poslanim slikama. Zmija koju je sreo bila je Crvenkrpica (Zamenis situla), najljepša naša zmija.

Košuta

Najljepša zmija u Hrvatskoj Crvenkrpica

Arhiva