Ovi stanovi u Rijeci popularno su nazvani sveučilišno naselje. Nekada je na ovom prostoru bila velebna borova šuma, malo prirodno jezero od milja nazvano „Lokvica“ na kojoj su se napajale krave. Malo prigradsko naselje polako se je stopilo sa gradom Rijekom i sada sa njim čini jedinstvenu cjelinu. Kako slika govori više od tisuću riječi dajem slikovni pregled nastanka jednog djela riječke periferije. Ovako je Drenova izgledala prije gradnje sveučilišnih stanova. Velika i lijepa borova šuma bila je rado posjećeno mjesto mnogim riječkim posjetiteljima i izletnicima. Slijedeće godine započinje gradnja novog naselja. Šuma se polako sijeće, teren se poravnava. Označuju se položaji budućih zgrada, kopaju se temelji i postavlja kamen temeljac. Počinje izgradnja zgrada za mlade znanstvenike. Ukupno će ih biti četiri.
Nakon postavljenog kamena temeljca izgradnja se ubrzala. Zgrade niču kao gljive.
Slijedeće 2006. godine malo naselje polako dobiva svoj izgled, zgrade dobivaju fasade, uređuju se prilazne ceste i parkirališta. Uređuje se okoliš.
Prvi stanari useljavaju se u svibnu i lipnju 2006. Za mladog čovjeka ovo je svakako jedinstven doživljaj i iskustvo. Imati svoj stan u tako lijepom dijelu grada. Mislio sam da se naselje neće više širiti i izgrađivati. Da će se sačuvati ova priroda, ove šume koje ljeti daju tako divnu svježinu, a poslije kiša nezaboravni miris borova. Na žalost prevario sam se. Nastavak slijedi.

Ovako je izgledala Drenova prije izgradnje. Nove slike sa početaka gradnje sveučilišnog naselja.