Svijet oko nas
Kategorije
UserOnline

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba u sastavu dr. sc. Željko Mihaljević, dr. sc. Miroslav Benić i tehnička suradnica Angela Bradarić, već dvije godine sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu. Uz njih u Projektu sudjeluju stručnjaci s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biolozi iz Aquariuma Pula, djelatnici Javne ustanove More i krš, JU Park prirode “Telašćica”, JU Nacionalni park Brijuni i Mljet.              .

Cijeli Projekt koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Plemenitu perisku u posljednje četiri godine pogodila je pošast patogena koja ju je dovela skoro do izumiranja. Istraživanja su dokazala da je uzročnik ugibanja plemenitih periski parazit Haplosporidium pinnae i bakterija Mycobacterium Sherrisii. Kontrolom pojedinih područja gdje žive periske utvrđena je smrtnost do 100%. Zbog drastičnog pada brojnosti periski, Pinna nobillis je dobila status kritično ugrožene vrste jer je dovedena na rub izumiranja. Da bi se dobili točni podaci o ugroženosti periski kao i pronalasku još preostalih živih primjeraka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja od 2020. provodi akciju pod nazivom Jeste li vidjeli plemenitu perisku ? U ovoj akciji mogu sudjelovati svi, od ronioca amatera do profesionalaca, ribara i turista. Bilo je mnogo dojava o opažanjima živih jedinki, međutim ovim opažanjima vidjelo se da se radi o mrtvim primjercima. Živi primjerci periski nađeni su na nekoliko mjesta duž Jadranske obale , a ličinke plemenite periske  hvataju se kolektorima koje postavljaju djelatnici HVI-a uz pomoć pomorske policije. Juvenilne ličinke izuzimaju se iz prirode, a njihov daljnji rast kontrolira se u karantenskim akvarijima (Aquarium Pula).

Nadamo se da će ovi živi primjerci pomoći da se plemenita periska vrati u Jadran i da će zauzeti svoju biološku nišu. Hvala svima koji se bore za spas i održivost plemenite periske Pinna nobillis.

Izvori slika:

  1. http://www.drustvo20000 milja.hr
  2. http://www.energetika-net.hr
  3. http://www.aquarium.hr

 

Plemenita periska
plemenitu perisku
Mrtva periska
Mrtve periske
Haplosporidium pinnae u vezivnom tkivu probavne žlijezde
Arhiva