web analytics
Kategorije
UserOnline

Lastavice vjesnici proljeća

 

Eno ih opet lete. Vjesnici proljeća, vjesnici ljubavi.

Gledala sam ih satima. Maleni su zijevali, plakali, majke su dolijetale, i pružale život u kljunu… i priča je trajala…neumorno. Malo otac, malo majka, u kljunu su donosili hranu gladnoj dječici u gnijezdu, leteći kao strijela sad sjedne sad s druge strane.

Ispod krova bila je cijela niska sretnih obitelji lastavica. Sretno malo društvo. Bilo je tu i napuštenih gnijezda, praznih. Nitko nije dirao gnijezda, jer gnijezda su sreća.

Lastavice… vjesnici proljeća, vjesnici buđenja, vjesnici života.

Proljeće je svugdje oko nas. U trbuhu javljaju se leptirići. Tako je to priroda poslagala, nastavak vrste. U proljeće budi se život.

Nedavno sam čula nešto zanimljivo, u proljeće nekim se pticama  povećavaju testisi, sve za produljenje vrste.

A zašto i mi ljudi, ništa drugo nego članovi prirodne hijerarhije, i unatoč silnoj tehnologiji i civilizaciji, ne bismo uživali u proljeću, u prirodi, u novom životu, napunili baterije, odmakli  se od grube tehnologije današnjosti, makar na tren, sjeli u zelenilo parka, i promatrali u harmoniji sa prirodom kako proljeće dolazi, kako lastavice hrane svoje mlade, kako je ljubav ponovo u zraku. Dobro nam došle naše lastavice. Danas slavimo vaš dan.

 

Tekst: Žarka Ribić

Izvor fotografija:

 https://podravske-sirine.com.hr/arhiva/5043

 http://www.naturephoto-cz.com/lastavica-pokućarka-picture_hr-1393.html

 https://pticeletacice.wordpress.com/pevacice/

 http://www.commanster.eu/commanster/Vertebrates/Birds/SpBirds/Hirundo.rustica.html

 Pixsell, Facebook,