web analytics
Kategorije
UserOnline

Dobrim uzgojnim radom do bolje trofeje srnjaka

11Svaki lovac s ponosom pokazuje svoja lovačka odličja ali i lovačke trofeje. Trofeja nije samo ukras na zidu več  je to podsjetnik na nezaboravni doživljaj u prirodi gdje dvije jedinke pokušavaju nadmudriti jadna drugu.

Prva da odstrijeli drugu i druga da neprimjetno pobjegne prvoj. Ovaj scenarij odvija se stolječima, a sa porastom lovačkih trofeja možemo pretpostaviti tko pobjeđuje u ovom nadmudrivanju. Trofeje su lijepe i one manje lijepe, pravilne i nepravilne, u medalji i bez nje. Bez obzira kakve su treba imati na umu da su u njih uloženi sati i sati dobrovoljnog rada lovaca, ne mala novčana sredstva, znanje i velika ljubav prema prirodi opčenito (bez obzira tko što mislio o tome).  Da bi se uzgojila trofejno vrijedna trofeja potrebno je imati dobro stanište i provoditi kvalitetnu selekciju. Uskoro počinje lov na srnjaka, a kod njih se odlična kvaliteta trofeje (koja na ocjenjivanju dobiva medalju) postiže prvenstveno poboljšanjem i kvalitetom života u njihovim staništima. Pod kvalitetom srnečih staništa podrazumjeva se stalna i dobra dostupnost kvalitetnoj prirodnoj hrani, te mir u staništu. Kako je životni vijek srneće divljači relativno kratak, od rođenja pa do prve godine života mladunčad izgradi oko 80% ukupne težine svog kostura. Rast kostiju je intenzivan i kratak, i upravo je u tom razdoblju potrebno posvetiti maksimalnu pažnju mladunčadi kao i srnama. Ako nam je briga oko zaštite mladih u ovom razdoblju slaba, gubitak u kasnijoj kvaliteti je nenadoknadiv.
U izboru hranjiva srneća divljač pokazuje veliku izbirljivost kako tijekom cijele godine (različita ishrana u različito godišnje doba), tako i prema spolu, ali i zdravstvenom i fiziološkom stanju same životinje.   Sa dolaskom zime, dakle u jesen utrošak hranivih tvari je največi  sa svrhom stvaranja masnih naslaga za preživljavanje zime. Razdoblje graviditeta kod srna  traje 150 dana, a sa embriotenijom oko 290 dana, i u tom razdoblju srna treba najviše hrane. Ova povečana potreba za hranom nastavlja se za vrijeme lanjenja i laktacije. Za razliku od srna, srnjak ima povečanu potrebu za hranom i mineralima (kalcijem, fosforom i solima) u razdoblju intenzivnog rasta rogova. Smatra se da za izgradnju rogova težine oko 250 grama srnjaku dnevno treba oko 2,5 g soli, te isto toliko kalcija i fosfora. Mnoge trofeje su i teže od 250 g, pa probajmo zamisliti koliko srnjak treba pojesti hrane da bi osigurao veče količine minerala i soli za izgradnju još težih rogova. Bez pomoći lovaca i dodatne prihrane vrlo teško. Radi toga je potrebno imati u staništu srneče divljači, ovisno o njenoj brojnosti , dovoljan broj solišta koja je potrebno stalno puniti. Srneća divljač će u proljeće i ljeto hranu lako pronalaziti u šumi ili livadama uz šumu, na poljima, jer je vegetacija u punoj snazi. Mjesta gdje srne i srnjaci izlaze na pašu treba održavati i kositi jer tu ćemo najlaše moći osmotriti divljač i procjeniti kakav je njihov tjelesni, zdravstveni i trofejni status. Smatra se da po grlu treba imati 0,03 % hektara uređenih površina koje su podjednako rasprostranjene u cijelom staništu. Za izgradnju kvalitetne trofeje uz kvalitetnu prirodnu hranu trebamo dodavati sol i osigurati prihranu. Prihranu osiguravamo zasijavanjem malih njiva u lovištu na kojima možemo zasijati djeteliu, lucerku, zob, stočni kelj ili repu. Srneča divljač vrlo rado jede voluminoznu krmu, koja je bogata vodom. Koncentriranu hranu dobro je davati zimi kako bi se osiguralo dovljno energije za održavanje tjelesne topline i odvijanje metabolizma. Prihrana mora biti kvalitetna jer njome osiguravamo stalni razvoj kostura kod lanadi, a to je preduvjet za dobivanje tjelesno i trofejno kvalitetne srneće populacije.