Bolesti šumskih životinja

Životinje u svom životnom okolišu izložene su raznim uzročnicima bolesti kao što su virusi, bakterije, gljivice ili paraziti. Ako obrambeni sustav životinje nije dovoljno snažan već je slab  ili ga nema, napadom patogenih mikroorganizama vrlo brzo nastaje bolest koja u nekim slučajevima može završiti i smrću životinje. Ljudi ne mogu liječiti šumske životinje, ali im mogu pomoći čuvajući njihovo stanište, da ih ne uznemiravaju u njihovom okolišu, da ne zagađuju njihova staništa opasnim otpadom. Mnogobrojne su bolesti šumskih životinja. Ako želimo pomoći i zaštititi ove životinje u šumi dobro bi bilo da nešto znamo i o bolestima ovih životinja. Na jednostavan i razumljiv način pokušati ću opisati mnogobrojne bolesti od kojih mogu bolovati šumske životinje i kako da im pomognemo, ali i kako da zaštitimo sami sebe. Vjerujem da ću u tome imati uspjeha.

Radi lakšeg razumijevanja i praćenja ovih tekstova dajem jednostavnu podjelu bolesti temeljenu na vrsti uzročnika. Ovisno o vrsti uzročnika bolesti možemo podijeliti na:

1. bakterijske   (uzročnici bolesti su mnogobrojne patogene bakterije)

2. virusne          (uzročnici bolesti su virusi)

3. parazitarne   ( uzročnici bolesti su ekto-vanjski ili endo-unutarnji paraziti)

4. gljivične        (uzročnici bolesti su raznovrsne gljivice i njihovi otrovi)

Neki bolesti divljih životinja

Bakterijske bolesti divljači

Virusne bolesti divljači

Parazitarne bolesti divljači

Gljivične bolesti divljači

Bruceloza

Bjesnoća

Trihineloza

Aspergiloza

Bedrenica

Svinjska kuga

Cisticerkoza

Trihofitoza

Tuberkuloza

Slinavka i šap

Ehinokokoza

Kandidijaza

Salmoneloza

Miksomatoza

Singamoza

Mikrosporoza

Tularemija

Bolest Aujeszkog

Diktiokauloza

 

Listerioza

Influenca

Metiljavost

 

Paratuberkuloza

Papilomatoza

Šuga

 

Leptospiroza

Parvoviroza

Nosni i kožni štrk

 

 

Šumske životinje mogu oboljeti i uginuti od drugih uzroka kao što su otrovi ili mehaničke ozljede (prijelomi, uganuća), ozljede nastale djelovanjem vremenskih nepogoda (smrzavanje, sunčanica, toplotni udar, utapanje kod poplava, stradavanje kod požara, lavina, potresa, od groma), ili stradavanja od strujnog udara – dalekovod, stradavanja na prometnicama.