web analytics
Kategorije
UserOnline

ASK kratke informacije

Što je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga je vrlo zarazna bolest svinja, od koje obolijevaju i domaće svinje, bradavičaste svinje, europske divlje svinje, divlje šumske svinje, američke divlje svinje i džinovske šumske svinje. Klinički se ne može razlikovati od klasične svinjske kuge (CSF) i mora se diferencijalno dijagnosticirati u laboratoriju.

Što uzrokuje ASK?

Virus afričke svinjske kuge je dvostruki DNA virus i jedini je član obitelji Asfarviridae (afrička svinjska groznica i srodni virus), koji pokazuje karakteristike Poxvirus obitelji (ali je strukturno različit).

Kakva je zemljopisna rasprostranjenost ASK?

ASF je prvi put identificiran u Keniji 1909. godine i endemičan je u većini zemalja podsaharske Afrike. 1957. Virus ASK genotip I proširio se iz Angole do Portugala, a odatle se širio prema središnjoj Europi. Ovaj genotip I pojavio se u Južnoj Americi i na Karibima, ali je iskorijenjena. U Europi su slučajevi zabilježeni u Portugalu i Sardiniji (Italija). Godine 2007. Iz istočne Afrike proširio se genotip II virusa ASK u Kavkasko područje i Gruziju, da bi se širenje nastavilo u Ukrajinu, Rusiju, Litvu, Latviju, Estoniju, Moldaviju, Poljsku, Češku , Mađarsku i neke zemlje zapadne Europe.

Koji su klinički znakovi ASK?

Klinički znakovi ASK mogu se pojaviti u subakutnim, akutnim ili kroničnim oblicima. Klinički znakovi uključuju: povišenu temperaturu (40,5-42ºC), povraćanje, proljev, crvenilo kože na ekstremitetima, prsni koš i trbuh, anoreksiju i pobačaj. Klinički nije moguće razlikovati klasičnu svinjsku kugu od afričke svinjske kuge, već samo laboratorijski upotrebom  dijagnostičkih testova koji se uvijek moraju provoditi kako bi se potvrdila infekcija. Ostale diferencijalne dijagnoze uključuju: Erysipelas, Salmonellosis i Pasteurellosis.

Kako se ASK prenosi?

Kao i kod klasične svinjske kuge, prijenos se može dogoditi bilo izravnim kontaktom bolesnih i zdravih životinja, i indirektno preko kontaminirane hrane, ili s kontaminiranom odjećom, vozilima ili drugom opremom. Životinje koje su se oporavile od infekcije mogu nastaviti izlučivati virus tijekom svog života. Osim ovih putova, koji odražavaju putove infekcije virusom klasične svinjske kuge, virus ASK se također može prenijeti preko mekih krpelja roda Ornithodoros.

Koliko je patogena ASK?

Period inkubacije za ASK je između 5-15 dana, a smrt se javlja 6-13 dana nakon početka bolesti. Kod domaćih svinja stopa smrtnosti je vrlo visoka za svinje koje pate od akutnog oblika bolesti, često se približavaju 100%. U subakutnim ili kroničnim oblicima bolesti, smrtnost je obično znatno niža (varira između 30-70%).

Kako se ASK dijagnosticira?

ASK se klinički ne može razlikovati od klasične svinjske kuge i može se razlikovati s laboratorijskim testovima. Dijagnoza može biti identifikacijom virusa izravnom detekcijom antigena imuno-fluorescencijom, inokulacijom kulture tkiva ili otkrivanjem lančanom reakcijom polimeraze (PCR). Serološki testovi kao što je indirektni fluorescentni test antitijela ili ELISA mogu identificirati anti-ASFV antitijela u uzorcima krvi uzetih 8-21 dan nakon infekcije.

Kako se može prevenirati ASK?

Kao i kod KSK-a, ne postoji tretman za infekciju ASK, ali za razliku od klasičnog oblika bolesti, do danas nije na raspolaganju djelotvorno cjepivo.

Kako kontrolirati nastanak ASK?

Uklanjanje stada u kojima su zaražene životinje je jedan od načina koji se  koristi za zaustavljanje širenja bolesti. Lešine se saniraju ili spaljivanjem ili ukopavanjem, a prostorije gdje su bile zaražene životinje se temeljito dezinficiraju. Uspostavljanje kontrolne zone oko zaraženih prostora i praćenje kretanja svinja unutar zone. U afričkim zemljama u kojima je bolest enzootska, važno je da svinje ne dođu u kontakt s krpeljima koji mogu prenijeti virus (članovi roda Ornithodoros).

Reference:

http://www.pirbright.ac.uk/research/AfrSwiFev/Default.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ICTVdb/ICTVdB/00.002.htm

http://www.fao.org/docrep/004/X8060E/X8060E00.HTM