Svijet oko nas
Kategorije
UserOnline

Mnoge zemlje u našem okruženju prijavile su prisutnost afričke svinjske kuge (ASK) kod domaćih i divljih svinja. Najnovija informacija o pojavi ASK (afrička svinjska kuga)u našem susjedstvu dolazi iz Republike Srbije koja je putem ADIS sustava za prijavu bolesti Europske unije prijavila veći broj izbijanja afričke svinjske kuge kod domaćih i divljih svinja. Od ukupno 40 pojava ASK-a, njih 28 se pojavilo kod domaćih svinja, a 12 izbijanja bolesti pojavilo se kod divljih svinja.

U našoj zemlji do sada nije prijavljen niti jedan slučaj pojave ASK kod domaćih i divljih svinja. Na snazi su i dalje pojačane preventivne mjere, a glavni cilj ovih mjera je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK kao i rano otkrivanje unosa virusa. U svim našim lovačkim društvima napisani su planovi za provedbu biosigurnosnih mjera prije, tijekom i poslije lova.

Lovci imaju zadatak da aktivno traže i prijavljuju ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju kao i one stradale u prometu ili su odstrijeljene bolesne, a u svrhu pretraživanja na ASK.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske posljedice za pogođene zemlje. Budući da trenutno u Europi nema lijeka ili cjepiva, važno je spriječiti izbijanje bolesti poduzimanjem odgovarajućih radnji kao građanin, turist, poljoprivrednik ili lovac.

Lovci nemojte zaboraviti provođenje biosigurnosnih mjera u svojim lovištima ako i dalje želite
u svojim lovištima gospodariti sa crnom divljači.

afrička svinjska kuga
Divlja svinja
Arhiva