Divljač naših staništa koja pripada porodici kuna ubrajamo kunu zlaticu, kunu bjelicu, lasicu malu i lasicu veliku, jazavca, tvora i vidru. Sve ove vrste ubrajamo u sitnu dlakavu divljač. Prema lovnom zakonodavstvu neke od ovih vrsta su trajno zaštićene (velika lasica i vidra). Jazavac i kuna zlatica su lovostajem zaštićen a divljač, a za tvora i kunu bjelicu nema lovostaje.

Zajedničke osobine pripadnika ove porodice su dugoljasto, elegantno i vitko tijelo i kratke noge koje imaju 4 – 5 prstiju koji završavaju jakim pandžama. Pandže se ne mogu uvući između jastučića prstiju. Zubalo im je jako gdje dominiraju očnjaci i imaju 38 zuba. Pretežno se hrane mesom premda među njima ima i onih koji uzimaju i biljnu hranu kao ne primjer jazavac. Tijelo im je prekriveno finom, nježnom dlakom pa su u prošlosti uglavnom bili lovljeni zbog krzna koje je bilo na cijeni. Dlaka u jazavca je gruba i nije tako nježna kao u ostalih pripadnika ove porodice.

Ovu porodicu karakterizira pojava embriotenije. To je pojava gdje se razvoj ploda izrazito usporava, pa se tako embrionalni razvoj može produžiti i na godinu dana. Dakle razvoj ploda se ne zaustavlja za vrijeme embriotenije već se usporava. Ovo omogućuje ženki da okoti mlade u najpovoljnije doba godine kada je olakšano podizanje mladih.

Komunikacija i označavanje teritorija obavlja se pomoću sekreta koji je produkt perianalnih žlijezda, a neke ovaj sekret koriste za samoobranu kao npr. tvor.

 

PORODICA:  Kune (Mustelidae)

VRSTE:    KUNA ZLATICA (Martesmartes L.)

                 KUNA BJELICA (Martesfoina HER.)

                 MALA LASICA  (Mustelanivalis L.)

                 VELIKA LASICA – HERMELIN (Mustelaerminea L.)

                 TVOR (Mustelaputorius L.)

                 JAZAVAC (Melesmeles L.)

                 VIDRA (Lutralutra L.)