Do danas nije poznat uzročnik ove bolesti pa je stoga primjerenije govoriti o sindromu (skupu simptoma) ove bolesti. Ova bolest više se ne javlja isključivo u proljeće, već se može vidjeti tijekom cijele godine. S obzirom na gore navedeno bilo bi bolje govoriti o sindromu epizootskog proljeva srna.

Bolesna srnaZaprljenost analne regijeIzgled bolesne srne

UZROK BOLEST: ne zna se, i smatra se da je gastroenteritis posljedica složene etiologije tj. da nastaje kao posljedica više uzročnika. Od potencijalnih uzročnika možemo odabrati određene viruse, bakterije i parazite. Svakao da od virusnih uzročnika posebnu pozornost treba dati virusu bolesti sluznica u goveda (BVD) i u tom smjeru u Europi su pokrenuta mnogobrojna istraživanja. U jelenske divljači su pronađena protutijela na ovaj virus, ali nije pronađen i sam virus u tijelu jelenske divljači što još više komplicira stvar. Pronađeni paraziti u crijevima srna nisu siguran dokaz da su oni glavni uzrok bolesti ali mogu doprinjeti pojavljivanju i snazi same bolesti. Probavni poremećaji mogu biti i posljedica u promjeni ishrane s naglim prelaskom na hranu u kojoj prevladava svježa paša i brst (u rano proljeće nakon dugotrajne zimske ishrane).

SIMPTOMI BOLESTI:  Bolest se očituje izrazitim proljevom uslijed čega su stražnje noge srna uprljane zelenkastosmeđim izmetom sve do ispod skočnog zgloba. Srne gube potkožno masno tkivo, mršave su, ocrtavaju se rebra i kukovi, područje slabina je prazno, upalo i izražene su „gladne jame“. Dlaka na tijelu životinje je mutna, bez sjaja i neurednog izgleda. Bolesna životinja vrlo slabo reagira na vanjske podražaje iz okoline pa se često dešava da kada vide čovjeka nerado bježe.  Nekada ih se niti tjeranjem ne može potjerati u bijeg. U zadnjoj fazi bolesti životinja je toliko iscrpljena da bespomoćno leži i uopće ne reagiraju na okolinu.

Vidljivi znaci proljevaUprljane stražnje noge

PATOLOŠKE PROMJENE: u oči upadaju upala sirišta i tankog crijeva koje se mogu kretati od blagog kataralno do teškog hemoragičnog karaktera. Sluznica sirišta je je edematozna, otečena, prošarana sitnim resicama i krvarenjima. Krvne žile u stijenci crijeva su punokrvne, naglašene i jako dobro vidljive. Sluznica slijepog i debelog crijeva je otečena kao i sluznica buraga. U buragu se može naći zelene mase (životinja je jela). Bakteriološki na ovakvu upalu se mogu nadovezati  bakterije iz „koli“ skupine ili paraziti kao što su Haemonchus sp. ili Ostertagia sp.  Bolest se dijagnosticira na temelju kliničke slike, patoanatomskih promjena probavnog sustava i epizootioloških podataka.

Izgled crijevaKrvarenje po crijevima

SPRIJEČAVANJE BOLESTI: Kako ne postoji specifična terapija ili lijek, pojavu bolesti u  proljeće možemo prevenirati sa kvalitetnom zimskom prihranom kako bi srne mogle lakše prebroditi nepovoljno zimsko razdoblje, sačuvati dobru imunološku snagu i dočekati proljeće u što boljoj kondiciji. U hrani bilo bi dobro dodavati antiparazitike kako bi se opterećenost parazitima smanjilo. Održavati idealno brojno stanje srneće populacije u lovištu koje je u skladu sa lovno gospodarskom osnovom.