web analytics

Kategorije

UserOnline

Šuma i divljač u jesen

Ljeto je klimatološki završilo i počelo je najzanimljivije doba godine za lovce, a to je lov na jelena. Iako su šume još zelene, a vrijeme toplo, u zraku se osjeća blaga napetost vezana za riku i lov jelena. Hrane u šumi ima dovoljno pa prihrana još nije potrebna. Ako ljeti nismo popravili oštećena hranilišta još imamo vremena da ih pripremimo za zimu jer zbog klimatskih promjena mogla bi nas i zima iznenaditi. Lovci koji se odluče na lov jelena već su trebali osmotriti svoje revire gdje će loviti tu plemenitu divljač. U našoj zemlji lov na jelena počinje sredinom mjeseca kolovoza, 16.08. i traje do 15.01. slijedeće godine. Što je vrijeme hladnije rika jelena je izražajnija. Treba uživati u tom jedinstvenom događaju koji se odvija jednom na godinu kada svaki jelen okuplja svoj harem i ljubomorno ga čuva od konkurenata. No konkurenata ima pa nerijetko dolazi do borbi između suparnika. Pobjednik otjera svojeg konkurenta ili i sam bude pobijeđen i otjeran od svog harema. U procjeni jelena trebamo biti pažljivi te pokušati sačuvati perspektivne jelene koji će svoje kvalitetne gene prenijeti na potomstvo. Ovdje leži velika odgovornost na lovcu, jer jednom donijeta loša odluka nepovratno odnosi kvalitetu životinjske vrste. Loša je odluka lovaca i lovačkih društava da svoju kvotu jelena određenu po lovno gospodarskoj osnovi odstrijele u roku od dan ili dva. Za mene to nije lov i nikad neću podržati ovakav način lova na jelena. U lovu treba uživati, osmatrati, osluškivati i tragati za divljači. Za pravog kapitalca treba se pomučiti, a ne izvršiti odstrjel u dva dana i gotovo. Lovci vi niste mesari, a i sami se hvalite kako volite i štitite divljač. Izlučivanje divljači iz lovišta je važno kako bi se održala biološka ravnoteža i biocenoza ali obavite to na etičan i kulturan način, a ne cijeli odstrjel u dva dana. 

Dolaskom hladnijih dana počinje lov na crnu divljač. Populacija divljih svinja sve je veća, a time i opasnost od pojave afričke svinjske kuge. Prilikom lova lovci bi trebali provoditi sve biosanitarne mjere kako bi prevenirali pojavu ove smrtonosne bolesti za svinje. Uživajte u prirodi i lovu te poštujte divljač i zakone prirode.

Proslava 25 godina rada LS PGŽ i promocija priručnika

Ova godine LS PGŽ salvi 25 godina svog postojanja. Proslava je održana na otoku Krku, u Malinskoj gdje su se okupili članovi Skupštine koju je otvorio predsjednik LS PGŽ, dr. Josip Malnar. Uvodno izlaganje o radu saveza podni je predsjednik Malnar, a zatim su slijedila izvješća Nadzornog odbora, izvješća o lovnom streljaštvu, izvješća o lovno kinološkim aktivnostima kao i o otvorenju Srednjeeuropskog uzgojnog centra “Tetrijeb gluhan” u Gorskom kotaru. Izobrazba kadrova u lovstvu u potpunosti je izvršena. Donesen je i plan rada za 2020/21. godinu.

Nakon redovne skupštine upriličena je dodjela lovačkih odlikovanja gdje su odlikovani i lovci HLD “Zec” iz Klane, Matija Laginja, Luka Brkljačić i dr. sc. Tibor Andreanszky. Potom je slijedila promocija priručnika dr. sc. Tibora Andreanszkog pod nazivom ” Pregled divljači nakon odstrela”. Uvodnu riječ dao je predsjednik LS PGŽ dr. Josip Malnar naglasivši kako LS PGŽ i dalje ostaje vodeći Savez po izdavaštvu lovne literature uključivši i novo djelo koje se promovira.

Knjiga daje obilje informacija iz područja s kojim se do sada lovci nisu susretali. Lakše usvajanje novih znanja omogućeno je sa mnogobrojnim slikama kojima obiluje priručnik. Predsjednik Izdavačkog savjeta LS PGŽ, Boris Miklić zahvalio je autoru dr. sc. Tiboru Andreanszkom na uloženom trudu u pisanju ovog priručnika koji je ovim djelom lovcima približio područje koje do sada nije bilo predstavljeno ovakvim stručnim lovačkim priručnikom.

Na samom kraju promocije o priručniku je govorio i sam autor, dr. sc. Tibor Andreanszky, naglasivši da je priručnik nastao iz potrebe zbog nedostatka literature koja obrađuje tematiku pregleda divljači nakon odstrjela. Knjiga je pisana razumljivim jezikom bez puno stručne terminologije. Priručnik obiluje slikama što će u veliko olakšati usvajanje novih znanja.  Na kraju svog obraćanja dr. sc. Tibor Andreanszky zahvalio se predsjedniku LS PGŽ, članovima Izvršnog odbora i Izdavačkog savjeta, te svima onima koji su sudjelovali u izradi ovog priručnika.

Prije promocije priručnika, dr. med. vet. Sanja Žagar ukratko je dala nekoliko informacija o dostavi uzoraka za pretrage nadležnim veterinarskim stanicama.

Zašto nestaju periske?

Naša najveća školjka u Jadranskom moru je periska koju neki zovu lostura ili loščura, lustura, loštura, lostira, loštira, ostura, jastura, rastura, rošćura, glostura, glastura, palastura, plemenita periska (lat. Pinna nobilis, Linne 1758).

Continue reading

Sv. Hubert i lovci

Continue reading

Natjecanje u gađanju malokalibarskom puškom i u oponašanju rike jelena

Continue reading

Ozonski omotač nas štiti

Continue reading

Let lastavica

Continue reading

Jezero Bajer isušeno

Continue reading

Air pollution

Continue reading

Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje

Continue reading